Dziś przybliżymy fascynującą technologię, która sprawia, że możemy cieszyć się smakiem świeżych posiłków przez długi czas.
Liofilizacja, zwana także suszeniem sublimacyjnym, to proces polegający na zamrażaniu żywności i następnie usuwaniu z niej wody w warunkach niskiego ciśnienia. Dzięki tej technice, żywność jest pozbawiana prawie całej wody (jej zawartość w liofilizowanym produkcie wynosi 1-2%), ale zachowuje swoją strukturę, smak, aromat i ponad 90% witamin i minerałów.
Proces liofilizacji rozpoczyna się od zamrożenia dania do bardzo niskich temperatur czyli -40/-50 stopni C. Następnie żywność umieszczana jest w komorze liofilizatora, w której panuje próżnia (obniżone ciśnienie), natomiast temperatura na półkach, na których umieszczony jest produkt wynosi 30-50 stopni C, co uniemożliwia degradację cennych składników odżywczych jak ma to miejsce w przypadku tradycyjnego suszenia. Woda w postaci lodu przekształcana jest w parę wodną i w ten sposób zostaje prawie całkowicie usunięta z produktu, pozostawiając suchą i lekką żywność.
Dzięki tej metodzie dania Lyommy nie tracą swojej świeżość, smaku i aromatu jakby zostały przygotowane przed chwilą!
dlaczego liofilizowane dania są tak trwałe? Odpowiedź tkwi w braku wody. Mikroorganizmy takie jak bakterie lub grzyby, które powodują utratę zdatności do spożycia produktów żywnościowych, nie mają szans na rozwój bez obecności wody.
Dzięki temu, liofilizowane produkty mają długi termin przydatności do spożycia, a przy tym są bardzo lekkie, co sprawia, że są idealnym rozwiązaniem dla podróżników, turystów czy miłośników outdoorowych przygód.
Oprócz trwałości i lekkości, liofilizacja zapewnia także utrzymanie wartości odżywczych jedzenia. Witaminy, minerały oraz inne wartości odżywcze są zachowane w niemal 100%, co oznacza, że możemy cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem, nawet gdy nie mamy dostępu do świeżych produktów.
Liofilizacja to prawdziwa magia technologiczna, która pozwala nam delektować się smakiem pysznych dań Lyommy z dala od kuchni, bez obaw o utratę smaku czy wartości odżywczych. To najlepsza istniejąca dotąd metoda konserwacji żywności, która sprawia, że posiłki mogą być zarówno bardzo smaczne oraz zdrowe, ponieważ nie zawierają żadnych konserwantów.
Czy próbowaliście już liofilizowanych potraw? Nie? Spróbujcie koniecznie!
Przekonajcie się, jak pyszne jest Lyommy :)
Smacznego,
Lyommy