Nie zawsze mamy możliwość przygotowania pełnowartościowego posiłku dla siebie i dla rodziny. W podróży, na górskim szlaku, na campingu czy w biurze nie ma do tego warunków, a i w domu nie zawsze wystarcza sił i czasu na gotowanie. Z pomocą przychodzą wówczas produkty liofilizowane.
Liofilizacja to proces, w wyniku którego produkty zostają pozbawione wody. Wykorzystywane jest w nim fizyczne zjawisko sublimacji – czyli bezpośredniego przechodzenia ciała ze stanu stałego do stanu gazowego, z pominięciem stanu ciekłego. W przypadku liofilizacji żywności procesowi sublimacji są poddawane zamrożone dania. Dzięki niskiej temperaturze i niskiemu ciśnieniu możliwe jest usunięcie z nich wody. Uzyskane produkty są szczelnie zamknięte w opakowaniach, aby uchronić je przed absorbowaniem wilgoci z powietrza. Dzięki temu posiłki mają wieloletnie daty przydatności do spożycia, chociaż nie wymagają stosowania konserwantów.
Aby przygotować dania liofilizowane, wystarczy zalać je odpowiednią ilością gorącej wody. Na każdym opakowaniu znajduje się prosta instrukcja.
Liofilizaty powstały podczas II wojny światowej, kiedy to rząd USA zlecił wyprodukowanie dla wojska racji żywnościowych charakteryzujących się niewielką wagą, łatwością przechowywania oraz przygotowania ich w specjalnych warunkach. Szybko okazało się jednak, że żywność liofilizowana przydaje się nie tylko żołnierzom.
Oto główne zalety najlepszych dań liofilizowanych:
Lyommy to więcej niż posiłki liofilizowane – to smak, który zaskakuje. Nowa, polska, rodzinna marka łączy ekspercką wiedzę o dietetyce i liofilizacji z pasją do podróżowania, tworząc dania wyróżniające się głębią smaku, intensywnością aromatu i wysoką zawartością składników odżywczych.
Sekret tkwi w najwyższej jakości. Każda receptura bazuje na zdrowych, naturalnych produktach (np. szynka bez soli peklującej, śmietanka bez karagenu, zdrowy tłuszcz kokosowy) pochodzących wyłącznie od sprawdzonych, lokalnych dostawców, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Unikalna metoda liofilizacji sprawia, że dania zachowują restauracyjny smak i aromat. Dzięki próżniowemu opakowaniu posiłki Lyommy są lekkie, kompaktowe oraz łatwe do transportu, dlatego będą doskonałą propozycją dla osób aktywnych, podróżników czy entuzjastów outdooru.
W menu Lyommy dominują wyjątkowe połączenia smakowe, m.in. wołowina w piwie z grzybami, kurczak w sosie serowo-porowym czy szakszuka z chorizo. Absolutnym hitem jest danie Shoarma, czyli paczka samego mięsa z piersi kurczaka w aromatycznej mieszance przypraw. Jedyne takie danie liofilizowane w Europie, pełne białka i gotowe do podania solo lub w ulubionych dodatkach. W ofercie nie brakuje propozycji dla wegan, osób na diecie bezglutenowej czy KETO.
Lyommy to nowa jakość na rynku posiłków liofilizowanych. To smak, który Cię zaskoczy – spróbuj, a polubisz!
Ze względu na łatwość transportu i długą przydatność do spożycia, jak również prostotę przygotowania i niewielką ilość wytwarzanych odpadów, dania liofilizowane stanowią pożywienie astronautów podczas misji kosmicznych. Obecnie odżywiają się nimi mieszkańcy Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. To bardzo wygodne, ponieważ liofilizować można niemal wszystko – mięso, warzywa, owoce, ale także zupy, lody i kawę!