Lyommy_logo-1Lyommy_logo-1Lyommy_logo-1Lyommy_logo-1
  • Start
  • O nas
  • Produkty
  • Sklep
  • Blog
  • Kontakt
0

0.00 zł

Moje konto
✕
Dlaczego w Lyommy stosujemy olej kokosowy? Poznaj jego zalety zdrowotne nad rzepakowym czy słonecznikowym
8 kwietnia 2025

Najlepsza żywność liofilizowana – TOP 5 liofilizatów do przygotowania posiłków i dań

M. Media Dom Mediowy
7 maja 2025, 14:41

Nie zawsze mamy możliwość przygotowania pełnowartościowego posiłku dla siebie i dla rodziny. W podróży, na górskim szlaku, na campingu czy w biurze nie ma do tego warunków, a i w domu nie zawsze wystarcza sił i czasu na gotowanie. Z pomocą przychodzą wówczas produkty liofilizowane.

Proces liofilizacji – jak powstają najlepsze dania liofilizowane?

Liofilizacja to proces, w wyniku którego produkty zostają pozbawione wody. Wykorzystywane jest w nim fizyczne zjawisko sublimacji – czyli bezpośredniego przechodzenia ciała ze stanu stałego do stanu gazowego, z pominięciem stanu ciekłego. W przypadku liofilizacji żywności procesowi sublimacji są poddawane zamrożone dania. Dzięki niskiej temperaturze i niskiemu ciśnieniu możliwe jest usunięcie z nich wody. Uzyskane produkty są szczelnie zamknięte w opakowaniach, aby uchronić je przed absorbowaniem wilgoci z powietrza. Dzięki temu posiłki mają wieloletnie daty przydatności do spożycia, chociaż nie wymagają stosowania konserwantów.

Aby przygotować dania liofilizowane, wystarczy zalać je odpowiednią ilością gorącej wody. Na każdym opakowaniu znajduje się prosta instrukcja.

Zalety żywności liofilizowanej – najlepsze liofilizaty

Liofilizaty powstały podczas II wojny światowej, kiedy to rząd USA zlecił wyprodukowanie dla wojska racji żywnościowych charakteryzujących się niewielką wagą, łatwością przechowywania oraz przygotowania ich w specjalnych warunkach. Szybko okazało się jednak, że żywność liofilizowana przydaje się nie tylko żołnierzom.

Oto główne zalety najlepszych dań liofilizowanych:

  • mobilność – produkty są lekkie i zajmują mało miejsca. Bez problemu można je zmieścić w niewielkim składziku campera czy w plecaku turystycznym, który zabieramy na górską wyprawę;
  • uniwersalność – do postaci pozbawionej cząsteczek wody da się sprowadzić bardzo wiele dań, z uwzględnieniem specjalnych wymagań żywieniowych konsumenta. Łatwość transportu sprawia natomiast, że obiady liofilizowane jadają zarówno amatorzy sportów outdoorowych, jak i kosmonauci;
  • bezpieczeństwo – z dania liofilizowanego usuwa się nawet do 98% wody, co przeciwdziała namnażaniu się mikroorganizmów. Hermetyczne zamknięcie pozwala zachować tę właściwość przez wiele lat – dłużej nawet niż w przypadku konserw;
  • łatwość przygotowania – w outdoorze czy na campingu liofilizaty ułatwiają życie: błyskawicznie przygotujemy z nich ciepły, zdrowy posiłek, po którym nawet nie trzeba zmywać, a ilość śmieci sprowadza się do torebki, która zmieści się do kieszeni. Nawet w domu czasami nie mamy już siły na przygotowywanie posiłków. Danie liofilizowane wystarczy zalać gorącą wodą i już po chwili możemy cieszyć się obiadem, rozgrzewającym deserem czy ciepłym śniadaniem;
  • smak – najlepsze produkty liofilizowane nie tracą wartości smakowych. Każde danie smakuje tak, jak przygotowane ze świeżych artykułów.

Dania liofilizowane Lyommy

 

Lyommy to więcej niż posiłki liofilizowane – to smak, który zaskakuje. Nowa, polska, rodzinna marka łączy ekspercką wiedzę o dietetyce i liofilizacji z pasją do podróżowania, tworząc dania wyróżniające się głębią smaku, intensywnością aromatu i wysoką zawartością składników odżywczych.

Sekret tkwi w najwyższej jakości. Każda receptura bazuje na zdrowych, naturalnych produktach (np. szynka bez soli peklującej, śmietanka bez karagenu, zdrowy tłuszcz kokosowy) pochodzących wyłącznie od sprawdzonych, lokalnych dostawców, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Unikalna metoda liofilizacji sprawia, że dania zachowują restauracyjny smak i aromat. Dzięki próżniowemu opakowaniu posiłki Lyommy są lekkie, kompaktowe oraz łatwe do transportu, dlatego będą doskonałą propozycją dla osób aktywnych, podróżników czy entuzjastów outdooru.

W menu Lyommy dominują wyjątkowe połączenia smakowe, m.in. wołowina w piwie z grzybami, kurczak w sosie serowo-porowym czy szakszuka z chorizo. Absolutnym hitem jest danie Shoarma, czyli paczka samego mięsa z piersi kurczaka w aromatycznej mieszance przypraw. Jedyne takie danie liofilizowane w Europie, pełne białka i gotowe do podania solo lub w ulubionych dodatkach. W ofercie nie brakuje propozycji dla wegan, osób na diecie bezglutenowej czy KETO.

Lyommy to nowa jakość na rynku posiłków liofilizowanych. To smak, który Cię zaskoczy – spróbuj, a polubisz!

Liofy w kosmosie

Ze względu na łatwość transportu i długą przydatność do spożycia, jak również prostotę przygotowania i niewielką ilość wytwarzanych odpadów, dania liofilizowane stanowią pożywienie astronautów podczas misji kosmicznych. Obecnie odżywiają się nimi mieszkańcy Międzynarodowej Stacji Kosmicznej. To bardzo wygodne, ponieważ liofilizować można niemal wszystko – mięso, warzywa, owoce, ale także zupy, lody i kawę!

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca.
M. Media Dom Mediowy
Udostępnij
To jest pyszne!

Informacje

Moje konto
Wysyłka i płatności
Formularze do pobrania
Regulamin
Polityka cookies
Polityka prywatności
RODO

Kontakt z nami

Kontakt
Współpraca
Partnerzy

Polub na Facebooku
Obserwuj na Instagramie

© 2022 Lyommy | All Rights Reserved | Projekt i wykonanie webestate.pl
  • O nas
  • Produkty
  • Sklep
  • Kontakt
Moje konto
0

0.00 zł

    ✕

    Koszyk

    Twój koszyk aktualnie jest pusty.

    Kwota: 0.00 zł
    Łącznie: 0.00 zł
    Przejdź do płatności Zobacz koszyk
    Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej z naszej polityki cookies.Zgadzam sięNie wyrażam zgodyPolityka cookies